Rechtbank van Amsterdam doet 3 interessante uitspraken

Auteur: Wouter Akkersdijk, 9 mei 2023

INLEIDING

Rechtbank van Amsterdam heeft drie interessante uitspraken gedaan in één zaak die voor alle Wwft-plichtige instellingen maar zeker ook voor alle “handelaren in goederen” interessant zijn.

De zaak

De bestuurders van een meubelwinkel in Amsterdam werden ervan verdacht gedurende meerdere jaren leiding te hebben gegeven aan een organisatie waar met regelmaat (al dan niet in samengestelde transacties) contante betalingen zijn geaccepteerd boven de €15.000 zonder dat daarbij cliëntonderzoek werd uitgevoerd, geen meldingen ongebruikelijke transacties werden gedaan en geen gegevens uit de cliëntonderzoeken te hebben vastgelegd en bewaard.

Uitspraak

De rechtbank heeft een uitspraak gedaan in beide strafzaken en achtte in beide zaken bewezen dat zij leiding hebben gegeven aan een organisatie waarin opzettelijk niet is voldaan aan de vereisten van de Wwft. Beide verdachten worden veroordeeld voor deze feiten (boetes & werkstraf). Beide verdachten worden vrijgesproken voor het niet naleven van de bewaarplicht t.a.v. het cliëntonderzoek. De overweging van de rechtbank bij deze vrijspraak is dat als er geen cliëntonderzoek is uitgevoerd er ook niets te bewaren is.

Ontnemingsmaatregel

Het interessante hier is dat als gevolg van deze veroordelingen de Officier van Justitie een ontnemingsmaatregel heeft gevorderd. Hierbij is gesteld dat de verdachten wederrechtelijk voordeel hebben behaald bij het begaan van de strafbare feiten en dat dit voordeel aan de verdachten ontnomen moet worden. De rechtbank legt de verplichting tot betaling van ruim €300.000 op aan veroordeelde.

Kortom, naast de boete en werkstraf voor de veroordeelden wordt als herstelmaatregel (dus niet als extra straf) terugbetaling van het berekende voordeel opgelegd.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat je gedegen cliëntonderzoek uitvoert en eventueel advies inwint in geval van contante betalingen. Bel of mail me gerust om te kijken of wij je kunnen helpen hierop voorbereid te zijn.

Benieuwd wat DataWorx voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact met ons op!

Contact 

043 – 328 51 10

Avenue Ceramique 223

6221 KX Maastricht

Afspraak

We maken graag persoonlijk kennis om te kijken naar de mogelijkheden

Plan VideoCall

[ameliabooking]