Wat zijn ongebruikelijke transacties? (FIU2)

Auteur: Frank van Buren, 29 november 2022

INLEIDING

In onze dagelijkse praktijk, in de rol van corporate service provider, monitoren wij de in- en uitgaande betalingen van onze cliënten. Wij hebben dan de wettelijke plicht ongebruikelijke transacties te onderkennen en te melden aan de FIU. Wat is een Ongebruikelijke Transactie (OT) en hoe onderken je er een? 

OT’s

Een financiële transactie is ongebruikelijk wanneer er een risico bestaat dat de transactie gebruikt wordt voor het witwassen van crimineel geld of voor het financieren van terrorisme. We onderscheiden dan twee types indicatoren, een subjectieve – en een objectieve indicator.

Een subjectieve indicator

Een subjectieve indicator stelt dat een instelling verplicht is om te melden als er reden is te veronderstellen dat de transactie kan samenhangen met witwassen, onderliggende delicten of terrorismefinanciering. De instelling die dit moet beoordelen en daarna eventueel moet vaststellen of er sprake is van een OT, moet zijn relatie dus goed kennen en (subjectief) kunnen beoordelen of een transactie past in de normale bedrijfsvoering van de relatie. 

Een objectieve indicator

Daarnaast zijn er een flink aantal objectieve indicatoren voor het vaststellen of iets een OT is, en dat kan ook nog eens onderscheidend zijn voor de verschillende meldersgroepen. Hele duidelijke voorbeelden zijn cash transacties boven een bepaald bedrag voor melding plichtige instellingen. Als kanttekening wil ik er graag op wijzen dat betalen met cash geld nog al van elkaar verschilt alleen al in de diverse Europese landen. Mooi voorbeeld in dit verband vind ik ook dat je in Nederland, maximaal biljetten van € 50,00 kunt pinnen en geaccepteerd worden in winkels. In vele buitenlanden zijn biljetten van € 200,00 nog te pinnen en volledig geaccepteerd in winkels. Hier is duidelijk sprake van een cultuurverschil naar mijn mening.

De beoordeling en analyse van de combinatie van subjectieve en objectieve meldingen maakt het mogelijk voor de FIU om te kijken of een OT, “verdacht” wordt verklaard en zo een Verdachte Transactie wordt (VT). FIU meldt deze transactie dan aan opsporende instanties, zoals het Openbaar Ministerie.

In mijn volgend artikel zal ik nader ingaan op wie moeten melden en nader de subjectieve en objectieve indicatoren toelichten.

Benieuwd wat DataWorx voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact met ons op!

Contact 

043 – 328 51 10

Avenue Ceramique 223

6221 KX Maastricht

Afspraak

We maken graag persoonlijk kennis om te kijken naar de mogelijkheden

Plan VideoCall

[ameliabooking]